Veszprémben történt

Csaknem 60 milliárdos főösszeggel tervezik Veszprém idei büdzséjét

today2022.02.12. 296 1

Háttér
share close

Soha nem látott fejlesztési időszak előtt áll Veszprém – jelentette ki a város polgármestere .

Porga Gyula  kiemelte: az 58,9 milliárd forintos büdzsé főösszege mintegy másfélszerese az elmúlt évinek.
A költségvetés 66,3 százalékát fejlesztésre, 33,7 százalékát pedig működtetésre fordítja az önkormányzat – ismertette a részleteket a polgármester.
Hozzátette, hogy a működési kiadások is 27,6 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest. A mintegy 20 milliárd forintot kitevő működési kiadások jelentősebb tételeit sorolva elmondta: 22 százalékát igazgatási célokra, 18 százalékát oktatásra, 14 százalékát szociális és egészségügyi feladatokra, 5 százalékát pedig sportra költi a város.
Porga Gyula emlékeztetett arra: az elmúlt években a Modern városok program részeként, valamint a 2023-as Európa kulturális fővárosa programra való felkészülés jegyében számos fejlesztés indult a városban.
Megépült a tornász-gyakorlóterem és a sportuszoda, idén befejeződik a 8-as főút fejlesztése a litéri és a Füredi úti csomópontok között, a belterületi úthálózat pedig több mint hárommilliárd forintból újul meg. Kerékpárutak épülnek Márkó, Bánd és Gyulafirátót irányába, valamint a vasútállomás környékének felújítása is elkezdődik idén – jelezte.
Hozzátette: a 2023-as Európai kulturális fővárosa évre elkészül az egykori gyermekkórház és a Ruttner-ház megújítása is, a digitális élményközpontot pedig még februárban átadják.
A polgármester hangsúlyozta: pártállástól függetlenül mind a tizenkét egyéni választókerületi képviselővel személyesen egyeztetett a fejlesztésekről, és Veszprém minden városrészében újulnak meg közparkok, illetve játszóterek is.
Újságírói kérdésre válaszolva Porga Gyula közölte: új hitel felvételét nem tervezi a város, csak a korábbi évek fejlesztési hiteleinek törlesztése szerepel a büdzsében.
A pénteken benyújtott költségvetést a jövő héten az önkormányzat szakbizottságai tárgyalják, és február utolsó csütörtökén szavaz róla a városi közgyűlés.

Written by: admin

Rate it

Előző bejegyzés


0%