Veszprémben történt

Elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség alagsorában zajló ásatáson

today2022.02.12. 11

Háttér
share close

Középkori sírok feltárásakor elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson a Magyar Nemzeti Múzeum régészei.

A tűzszerész alakulat egy altisztje a helyszínen megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő. A hatvan darab lövedéket újságpapírba csomagolták – közölték.
Azt írták: a lapok elmállottak, így azokon már nem lehet összefüggő szövegrészeket olvasni. A talált fegyverek csomagolásán viszont most is jól látható Tisza István egykori miniszterelnök neve. Így azt valószínűsítik, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén ásták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében, vagyis több mint száz évet voltak a földben az eszközök – emelték ki.
Az erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították – közölték.
Egyelőre vizsgálják, hogy van-e köztük restaurálható darab.

Written by: admin

Rate it

Előző bejegyzés

Veszprémben történt

Csaknem 60 milliárdos főösszeggel tervezik Veszprém idei büdzséjét

Soha nem látott fejlesztési időszak előtt áll Veszprém - jelentette ki a város polgármestere . Porga Gyula  kiemelte: az 58,9 milliárd forintos büdzsé főösszege mintegy másfélszerese az elmúlt évinek. A költségvetés 66,3 százalékát fejlesztésre, 33,7 százalékát pedig működtetésre fordítja az önkormányzat - ismertette a részleteket a polgármester. Hozzátette, hogy a működési kiadások is 27,6 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest. A mintegy 20 milliárd forintot kitevő működési kiadások jelentősebb tételeit sorolva elmondta: […]

today2022.02.12. 296 1


0%