Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Pétfürdőn

A pétfürdői hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos kikapcsolta a kazánt, kinyitották az ablakokat és kimentek a házból.

A tűzoltók a nyílt égésterű gázkazánt újra bekapcsolták, méréseket végeztek és a berendezés közelében ki tudták mutatni a gyilkos gáz jelenlétét. Az egység lekapcsolta a kazánt, szellőztetést követően újabb méréseket végzett, a koncentráció csökkent. A tűzoltók felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a kazánt felülvizsgálatot és a szükséges javítások elvégzését követően használják újra. 

Az eset könnyen tragédiával végződhetett volna, de a házban volt jól működő CO-érzékelő és a család helyesen járt el, amikor kinyitották az ablakokat és elhagyták az épületet. A fűtési szezont követően sem múlt el a szén-monoxid mérgezés veszélye, hiszen nemcsak a fűtőberendezések, de a klímák és a vízmelegítők is okozhatnak problémát. 

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni az átfolyós vízmelegítők égéstermékét. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

Ezekben a napokban sokan használnak klímát vagy mobil klímát, megfelelő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a gyilkos gáz kialakulását. Minden olyan épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post Negyvenkét új busz érkezik Veszprémbe decemberben
Scroll Up