Előadó

Simply Red

Háttér

A Simply Red brit soul-pop formációt Manchesterben a punk zenét játszó Frantic Elevators volt tagja Mick “Red” Hucknall alapította 1984-ben. Az eredeti felállás 6 tagot számlált és főként a “Durutti Column” volt tagjaira épült. 2009-ben Mick Hucknall 25 éves folyamatos működését ünnepelheti azzal a zenekarral, amelyet ő alapított, fémjelzett és nevezett el. A Simply Red Manchester utcáin és klubjaiban kezdte pályafutását 1984-ban a punk utáni korszakban, és mindössze 12 hónap múlva már a brit slágerlisták élére került.

Az eredeti felállásban játszó együttes, ahol Hucknall énekes, Tony Bowers basszusgitáros, Chris Joyce dobos, Dave Fryman gitáros, Fritz McIntyre énekes volt, Tim Kellet pedig fúvóshangszereken játszott, a pezsgő klubélet kedvelt alakja lett, és hamarosan feltűnt a lemezkiadók új tehetségekre vadászó ügynökeinek. A neves amerikai Elektra lemezkiadó angliai menedzserei voltak a legkitartóbbak – és a legnagyvonalúbbak, – így a Simply Red indulása után mindössze fél évvel máris komoly lemezajánlatot kapott, és Stewart Levine amerikai producer irányítása alatt megkezdhették a stúdiófelvételeket.

1985-ben megjelent “Picture Book” (‘Holding Back The Years’, ‘Money’s Too Tight (To Mention)’, ‘Come To My Aid’) című debütáló albumuk 30 hónapig volt az angol slágerlistán, az albumról kimásolt “Holding Back The Years” hetekig vezette az amerikai slágerlistát is, és még ugyanabban az évben platinalemez lett. A zenekar az 1986-os év legsikeresebb csapatává vált. Az azóta eltelt 25 évben 11 stúdióalbumuk (LP), 1 középlemezük (EP), 44 kislemezük (SP) és 3 válogatás albumuk jelent meg. Nagylemezeik mind felkerültek a brit TOP 40 listára, nagy részük többszörös platinalemez lett. Összesen több mint 50 millió példányban eladott lemezeik a legsikeresebb együttesek közé sorolják őket.

A hetedik album a “Love And The Russian Winter” 1999 októberében jelent meg. Az albumon megtalálható évszázad/ezred búcsúztató “Wave The Old World Goodbye”, melyet szilveszter éjjelén a londoni Millenium Domeban adott elő. A cím magyarázata: “Love – ez magáért beszél, romantikus vagyok. Russian Winter (az orosz tél) – meghatározó az elmúlt 2000 évben, ironikusan, a kemény orosz tél állította meg – és védte meg a világot – Napoleon és Hitler csapatait. Még belegondolni is szörnyű, hogy mi lett volna, ha ez nem így történik?” (Mick Hucknall)

Az együttes gyökerei 1976-ban egy manchesteri klubban lezajlott első Sex Pistols koncertig vezethetőek vissza, ahol az alapító Mick Hucknall a Joy Division, a The Smiths és a Buzzcocks tagjaival volt jelen. A punkzene nagy hatással volt rá, ezért 1977-ben 17 évesen megalapította első punk formációját, a Frantic Elevators-t, amely helyi csapatként 7 évig működött. Az együttes 4 kislemezt adott ki. Saját bevallása szerint soha nem tudott igazi punkká válni, hiszen mindeközben a The Beatles és a Rolling Stones lemezeit is kedvelte. Lemezeiken saját szerzeményeiken kívül több feldolgozás is található: Neil Young, a The Hollies, Dennis Brown, Gregory Issacs, Aretha Franklin, Lamont Dozier, Cole Porter, Harold Melvin & the Blue Notes, The Valentine Brothers.
Az évek során a zenekari tagok folyamatosan cserélődtek, így a Simply Red egyre inkább az alapító Mick Hucknall szóló projektjévé vált.

A legnagyobb dobást az 1991-ben megjelent “Stars” (‘Something Got Me Started’, ‘Stars’, ‘Thrill Me’, ‘Your Mirror’) hozta. Az album csak Angliában 12-szeres platinalemez lett, és 1991-ben és 1992-ben is a legtöbbet eladott album volt. Világszerte 9 millió fogyott el belőle. A zenekar kiérdemelte a “Legjobb Zenekar” címet, Mick Hucknall pedig “A Legjobb Férfi Énekes”-nek kijáró Brit Award-ot 1993-ban.
Több mint 50 millió eladott albummal Anglia egyik legtermékenyebb zenekara a Mick Hucknall vezette Simply Red. A banda neve nem más mint Mick beceneve, egyszerűen piros.

 

Rate it

Előadó

0%